Helal Yaşam Rehberi

RADYO GIMDES

PEYGAMBERÎ YİYECEKLER

Çağımız Müslümanları, kendilerini sağlıklı yapacak yiyecekleri öğrenmek için sık sık kitaplara, mecmualara başvurmaktadır. Halbuki, Kur’an ve hadisler ideal diyete dahil olabilecek pek çok yiyecek maddesini bize bildirmektedir. Mesela Kur’an da 55.ci sure 58.ci ayette “meyveler, hurma ve nar var” mesajı verilmektedir. Bu ve benzeri mesajlar ışığında zikri geçen bazı yiyeceklere göz atalım.

Kavun

Sahih-i Buhari’de belirtildiğine göre Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından sık sık yenen meyvelerden biri de kavundur. Kavun ise C vitamini, beta karoten ve potasyum bakımından çok zengin bir yiyecektir. Vücudumuz, aşırı biriken sodyumu, potasyumun yardımı ile elimine etmektedir. Aşırı miktardaki sodyum zararlı kollestetrolün atar damar duvarlarına yapışmasına dolayısı ile kan basıncının yükselmesine sebep olur. Kavunlar, aynı zamanda pek çok nadir bulunan besleyici maddeler ihtiva ederler. Bunlardan biri de doğum kusurları ve kalp hastalıklarına karşı mücadelede vücut için gerekli olan B vitaminidir.


Turunçgiller

Turunçgiller, Kur’an ve Hadisler’de isimleri geçen önde gelen yiyeceklerdir. Peygamberimiz (s.a.v.) buyurdu:

“Düzenli olarak Kur’an okuyan müminin meseli bir portakalınki gibidir, ki portakalın tadı güzel, kokusu güzeldir.” Bütün turunçgiller, C vitamini deposudur. C vitamini güçlü antioksidan özellik gösterir. Yani, kanser ve kalp hastalıklarına sebep olan vücuttaki güçlü oksijen moleküllerini zararsız duruma getirir. Vücut C vitaminini aynı zamanda kolajen üretmek için kullanır ki kolajen, hücreleri birbirine yapıştıran ve sağlıklı tutan maddedir.

Portakallarda bulunan;

Hesperidinin, aspirin gibi mide zarına zarar vermeksizin iltihabı durduracak bir madde olduğu Brezilyalı araştırmacılar tarafından ortaya konmuştur. Portakallar ayrıca limon maddesi ihtiva ederler ki bu maddenin kanser hücrelerinin kendi kendilerini yok etmeyi sağladıklarını Wisconsin Medical School Üniversitesinde insan onkolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Michael Gould çalışmaları ile ortaya koymuştur.

Üzüm

Kuran, yalnız başına 6 yerde üzümden bahsetmektedir. Aslında, flavoroidlerin en önemli kökeni olduğu yakın zamanda bulunmuştur ki, bu madde kanser için daha düşün risk, daha düşük kolesterol, damar sertliğini önleme ve kalp hastalıkları ile savaşma konularında büyük önem taşımaktadır.

 

Kabak

Peygamberimiz (s.a.v.) tarafından övülen kabak, bir dizi zengin vitamin, mineral ve bileşik ihtiva etmektedir. Bilim adamları bu özelliklerinden dolayı kabağın iyileştirme diyet programlarında kullanılmasını öngörmektedirler. %25 C vitamini, %66 beta-karoten oranları bakımından en zengin köken olması itibari ile kabak çok önemli bir gıda maddesidir. Bilhassa ciğer hastalıklarında aşırı uzun süren diyetlerde ihtiyaç duyulan daha fazla vitamin dozaşlarının söz konusu olduğu kabak eşi bulunmaz bir şifa kaynağıdır.

 

Kuru Meyveler

Kur’an ve Hadislere göre meyveler aynı derecede yararlı gıda maddeleridir. Peygamberimiz (s.a.v.) inciri zikretti ve sonra söyledi: “ Eğer cennetten gelme bir meyveyi zikretmem gerekse idi, incirdir derdim. Çünkü cennetlik meyvelerin çekirdekleri yoktur. Hemoroid ve gut hastalıkları olanlar bu meyvelerden yesinler.” Buhari

İncir

İncir, potasyum ve B6 vitamin zenginliği kadar lifli yapının da en üst örneklerinden biridir. Lifli yapı dışkının yumuşaklığını sağlar, bu ise kabızlık, hemoroid ve kolon kanserinin meydana gelmesi riskini azaltır. Lifli yapı aynı zamanda, daha düşük kolesterol ve kalp rahatsızlığı riski demektir. Bilim adamlarının yaptığı çalışmalarda çıkan sonuca göre, günde 10 gr. Lif, yada 6 adet incir yenmesi halinde kalp hastalıklarının riski %30 azalmaktadır. Hurma ve Peygamberimiz (s.a.v.) efendimizin övdüğü diğer lifli yiyecekler de bu özelliği sağlayabilir.

Müslüman olarak, bizim diyetimizde bu gıdaların yeri olduğunun farkında olmalıyız. Allah bize, pek çok güzel yiyeceklerle ikramda bulunmuştur. Kur’an da “… Size verdiğimiz rızıkların temizlerinden yiyiniz. …” (7/160) ikazı ise çarpıcı bir mana taşımaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.