HER DERDE ŞİFA ÇÖREKOTU
Çörek otu ve onun şifa veren hassaları; Peygamberi hekimliğin eski zaman bilgi temelinden, yeni zaman bilimsel araştırmalarına doğru…
40 cm’den 70 cm’ye kadar çıkabilen dik dallara ayrılmış bir bitkidir. Yapraklar, beyaz çiçekler ve kapsüllü meyveleri taşır. Siyah renkli tohumlar 2.5 ila 3.5 mm arasında değişen uzunluklara ve 1.5 ila 2 mm arasında genişliğe ulaşmaktadır.
Bu küçük fakat inanılmaz şifalı bitki, dünyanın her tarafında çok çeşitli isimlerle bilinmektedir. Bu isimlerden bir kısmı şöyle sıralanabilir. Black cumin (Nigella sativa L. ) seeds, Black Seed, Le Cumin Noir (Graine de Nigelle), Der Schwarzkümmel (Nigella sativa), Habba Sawda, Habbatul Baraka, Shonaiz .
Çörek otu şifalı bitkisi ve yağı asırlar boyunca yalnızca Afrika’da- Mısır’dan, Sudan’dan; Asya’da ve Ortadoğu’da- Suudi Arabistan’dan Hindistan’dan ve Pakistan’dan değil, günümüzde Amerika’da- Kanada’dan, Japonya’dan ve Avrupa’da- Fransa’dan, İngiltere’den, milyonlarca insan tarafından sağlıklarını desteklemek için kullanılmaktadır.
Aromatik bir baharat türü ve siyah rengi hariç susam tohumuna benzer olan çörek otu, geleneksel olarak çeşitli durumlar ve tedaviler için mükemmel bir ilaç olarak kullanılmıştır ki bunların bazıları, solunum sistemi sağlığı, cilt, mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek ve karaciğer fonksiyonları, dolaşım ve bağışıklık sistemini destekleme, koruma ve iyileştirme ve genel sağlık şeklinde ifade edilebilir.
İslam Âlimlerinden El Buruni (973-1048) ki o Hindistan ve Çin ilaçlarının erken dönem kökenleri üzerinde bilimsel araştırmalar yapmıştır. Çörek otu üzerinde de araştırmalar sürdürmüştür. Aynı şekilde Doğu ve Batıda “hastalıkların kanunu “ olarak anılan İbn-i Sina (980-1037) da bedeni yorgunluk ve keyifsizliğe karşı çörek otu desteği üzerinde durmuştur. Tıbb-i Nebevi listesinde de çörek otu yer almaktadır.
1996 yılında Amerika’da faaliyet gösteren FDA Bağışıklık sistemini uyarıcı olarak kullanılacak bir ilaca patent izni vermiştir. Bu ilaç çörek otundan çıkartılan bir öze dayanmaktadır. Patentte kanseri tedavi edici, kansere karşı uygulanan kemoterapinin yan etkilerini gidermek için ve insanlardaki bağışıklık sistemi fonksiyonunu artırmak için etken maddenin çörek otundan çıkartılan özler olduğu belirtilmektedir.
1959’dan beri, yaklaşık 1400 yıl önce kaydedilmiş geleneksel kullanımlarını destekleyen 200’ün üzerinde Uluslararası üniversitelerde yapılmış araştırma çalışmalarında, çeşitli mecmualarda yayınlanmış makalelerde dikkate değer sonuçlar ortaya konmuştur.
Çörek otu, 100’ün üzerinde değerli besin maddesi içermektedir. Takriben;
Yağ % 31-35.5
Protein % 16-19.9
Karbonhidratlar % 33-34
Elyaf % 4.5-6.5
Kül % 3.7-7
Özsuları % 0.013
Nem % 5-7’den oluşmaktadır.
İçeriğindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve uçmayan yağlardır. Diğer maddeler ise, linoelik asit (Omega-6, Omega-3), oleic asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve vitamin C dir.
HER DERDE DEVA ÇÖREK OTU…
Peygamberi bir ilaç olduğunu belirttiğimiz çörek otunun ismine eski çağlardaki bazı dini metinlerde rastlandığı gibi, İslam Peygamberi (s.a.v)’den sahih rivayetle nakledilen hadisi şerifle de önemi en veciz bir şekilde ifade edilmiştir.
Hz. Ebû Hureyre (r.a.)’nin nakline göre, Hz. Peygamber (s.a.v) “Size Çörek otunu tavsiye ediyorum. Çünkü onda ölüm hariç her türlü hastalığın şifası vardır.” demiştir
(Buhârî, “Tıp”, 7; Müslim, “Selam”, 88; İbn Mâce, “Tıp”, 6; Tirmizî, “Tıp”, 5).
İbn Şihab, bu hadiste geçen “sâmm” kelimesinin “ölüm” anlamına geldiğini ifade etmektedir.
Bu konuda zaman zaman bazı çalışmalar yayınlanmıştı. Ancak geçen son yıllar zarfında güvenilir Uluslararası dergilerde onlarca ilmî araştırma yayınlandı. Gerçekten laboratuvar araştırmaları, çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve buna bağlı olarak vücudu tahrip eden mikroplara ve virüslere karşı gücünü, ayrıca kansere karşı direncini arttırdığını ortaya koymuştur.
Londra Kings College Üniversitesinde yapılan bir çalışma 1997 yılında yayınlandı. Yapılan araştırmada çörek otunun iki çeşit yağ ihtiva ettiği ortaya kondu. Bunlar % 0.45 oranında anti enflamatuar (iltihap önleyen) özelliğe sahip olan uçucu yağ, diğeri ise % 33 oranında uçmayan yağdır.
Araştırmacılar çörek otunun uçucu yağının romatizma gibi, eklem hastalıkları iltihabını hafifletmede etkin olduğunu ortaya koymuşlardır.
Londra Kings College Üniversitesinde yapılan bir araştırma, çörek otunun bazı mikropların etkinliğini yavaşlattığını ve iltihap oluşmasını engelleyici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Çörek otunun nefes darlığı ve solunum yolları iltihabının tedavisinde faydalarına işaret eden bir araştırma yapılmıştır.
Bir başka araştırmada çörekotu özünün meme, prostat, cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin gelişmesini yavaşlattığı görülmüştür.
Bir başka araştırma, çörek otunun fagositik hücrelerinin candida albicans adındaki bir çeşit mantar türünü yutma gücünü arttırdığını ortaya koymuştur.
Bu makalede bu alanda yayınlanmış yeni çalışmalardan birkaçına değinmeye çalıştık.
https://www.ayubmed.edu.pk/JAMC/PAST/20-2/Editorial.pdf
https://www.researchgate.net/publication/299999046_Neuropsychiatric_Effects_of_Nigella_sativa_Black_Seed_-_A_Reviewhttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658361206700038
Bir yanıt yazın