HELAL ÜRÜN PAZARI ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR. HELAL KAZANDIRIYOR…
Dr. Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER
Helal Sektör Tüm Dünyada 2 milyar nüfusa hitap eden, 3,5 trilyon dolarlık hacma sahip bir pastadır ve sektörde bu sertifikaya sahip ürünlerin payı yüzde 25’ler de olup süratle artmaktadır. Bu artışın sebeplerine baktığımızda özellikle dünya piyasasında son yıllarda sosyal ve siyasi olayların meydana gelmesi ,bunlara bağlı gelişen boykot olayları, bütün dünyadaki Müslüman tüketicilerin, artık Helal Sertifikası olan ürünleri tercih etmeleri, üreticilerin karşısına Helal Sertifikanın çıkması, üreticilerin de Helal Sertifika almalarını hızlandırmakta olduğunu görüyoruz.
Dünyada olduğu gibi Helal Sektör ülkemizde de ekonomiyi canlandırdı. Bu canlılık 2005 yılından itibaren GİMDES’in yapmış olduğu Helal ve Tayyib yaşam konulu bilgilendirme ve 2009 yılından beri Helal ve Tayyib Sertifikalandırma çalışmaları ile gerçekleşmiş bulunmaktadır. Son yıllarda helalleşen markalar ülkemizde de helal sektöre duyulan ihtiyacın canlı örneği olmuşlardır.
HELAL GIDA PAZARINDA ÖNEMLİ BİR ADIM
GİMDES 2008 yılından itibaren sertifikalama hizmetlerine ek olarak yapmış olduğu fuar ve konferans çalışmaları ile Helal Sektörde aktif rol almıştır. GİMDES bu güne kadar gerçekleştirdiği uluslararası Helal ve Tayyib Fuar ve Helal ve Tayyib Gıda, Kozmetik, İlaç ve Turizm Çalıştaylarıyla Dünyadaki üreticileri ve ürün tedarikçileri ile Türkiye’de ki üretici ve tüketicileri buluşturmuştur.
HELAL GIDA PAZARINDAKİ AKTİF ÜLKELER
Endonezya, Malezya ,Tayland, Avustralya, Kuzey Amerika, Avrupa Birliği, Güney Afrika. Bu ülkelerin yanında Türkiye de son yıllarda aktif olarak yer almaya başlamıştır. Çünkü; GİMDES Helal Sertifikası Dünya Helal Konseyince ve bazı itibar gören ülkelerin kurumlarınca onaylanan bir sertifika durumundadır. Bundan dolayı GİMDES Helal Sertifikalı Markalar, Dünya Helal Gıda Sektöründe de önemli bir konuma gelmiş bulunmaktadırlar.
GİMDES helal sertifikası alan firmalar yeni oluşan büyük bir piyasanın içerisine girmiş oldular. Dünyada şu anda sadece helal gıda sektörünün yıllık ürün talebi 960 milyar dolar. Bu çok büyük bir pazar. Buna, helal finans, helal ilaç, helal kozmetik, helal temizlik, helal turizm, helal lojistik gibi sektörleri de ilave ettiğimizde muazzam bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Sadece helal ürün ve hizmet talebi 2,5 trilyon doları aşmış durumdadır.
HELAL SERTİFİKALANMIŞ ÜRÜNLER İÇİN PAZAR SAHASI
Helal sertifikalanmış ürünler için Pazar çok büyüktür. Dünyadaki 2 milyar Müslüman ve milyonlarca Helal sertifikalanmış ürün tercih eden insanları kapsamaktadır.15 milyon Amerika’da, 55 milyon Avrupa’da, 400 milyon Afrika’da, 1.050 milyon Asya’da, 350 milyon Ortadoğu’da yaşamaktadır. Bugün gün geçtikçe bir ihtiyaç değil bir zorunluluk olduğu gerek üreticiler gerekse tüketiciler tarafından daha fazla anlaşılan Helal Sertifikası, özellikle yurt dışına gıda ürünleri satan firmaların almakta öncelik verdikleri bir sertifika durumuna gelmiştir.
GİMDES İslam ülkeleri ve Müslümanların azınlıkta yaşadığı her coğrafyadaki Müslümanlar tarafından aranan ve istenen tek ‘’HELAL SERTİFİKALANDIRMA KURUMU’’ olarak çalışmalarını alnı açık yurtiçine ve yurtdışına dönük olarak sürdürmektedir. Başladığı günden bugüne yaklaşık 25 milyar dolarlık ihracatın oluşmasına vesile olmuştur. Sertifikalama talepleri her geçen gün artmakta bugüne kadar 450 firmanın 20 bin çeşit ürününe GİMDES Helal Sertifikası verilmiştir.
İslam ümmetinin ‘’Helal Lokma’’ konusunda uyanışı GİMDES’e büyük bir vazife yüklemiştir.
GİMDES, önderliğinde Türkiye küresel helalin liderliğine doğru ‘’Helal Gıda, Helal Sertifikalandırma’’ misyonu doğrultusunda ilerlemektedir. Bu ilerlemeyi hiç bir kişi veya kurumun beyanları durdurmaya gücü yetmeyecektir. Çünkü Müslüman ümmetin bütün dünyada ‘’Helal Lokma’’ konusunda uyanışı başlamış bulunmaktadır. Bu durumda GİMDES’e daha fazla vazife düşmektedir.
Bir yanıt yazın