HEDEF: EFENDİMİZ GİBİ BESLENMEK…
“Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm ferman etmiş:
مَنْ تَمَسَّكَ بِسُنَّتِى عِنْدَ فَسَادِ اُمَّتِى فَلَهُ اَجْرُ مِائَةِ شَهِيدٍ<br><br>
Yani, ‘Fesâd-ı ümmetim zamanında kim benim sünnetime temessük etse ( tam uysa), yüz şehidin ecrini, sevabını kazanabilir.’”
Helal ve Tayyib yaşam standardını hayatımızda uygulamada niyetimiz Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e benzemektir. O’nun sünnetine uymaktır. Bilindiği üzere Sünnet-i Seniyye’ye uymak, Peygamber Efendimiz’in hem sözlerini hem de hâlini aynen örnek almaktır.
Bu düstur mûcibince Helal ve Tayyib beslenme tarzına geçiş ve Helal ve Tayyib yaşamda devamlı olmak, hayatımızda bir takım ön çalışmalar yapmamızı gerektirir.
23.06.2018 Cumartesi günü GİMDES Hanımlar Kurulu 2017-2018 Eğitim ve Faaliyet Sezonunu düzenlediği kahvaltı organizasyonu ve farkındalık semineri ile sonlandırdı. Yapılan seminerde ise GİMDES Teknik Bilim Kurulu Üyesi Gıda Mühendisi Büşra KAYRAL “Gıda Katkı Maddelerinin Helal Yaşamda Yeri” konulu seminer verdi. Büşra Hanım,” Bütün Paketli Gıdalar Zararlı, Tüm Ev Yapımı Ürünler Faydalı Mıdır?, Paketli Gıdalarda Etiket Okumak Gıda Hakkında Yeterince Bilgi Verir Mi?, Helal ve Tayyib beslenmeye nereden başlamalıyım?” konularına değindi. Seminerde alınan kısa notları sizlerle paylaşalım:
* Gıda katkı maddesi; gıdanın tat, koku, lezzet, görünüş ,yapı özelliklerinin iyileştirilmesi ve beklenen düzeye ulaşması için kullanılan girdilerdir. Bu katkılar gıdanın temel hammaddesi olabildiği gibi yapısal özellik düzeltici bir yardımcı madde de olabilir.
* Tüm gıda katkıları zararlıdır algısı yanlıştır. Aynı durum paketl i gıdalar için de geçerlidir. Hem geleneksel ev ürünleri üretimi hem de endüstriyel gıda üretiminde sağlığa zararlı olabilen katkı kullanımı ve uygun olmayan üretim metodları vardır. Paketli gıda demek zararlı demek değildir. Zira GİMDES BİR KEFALET KURUMU OLARAK Helal ve Tayyib standartlar doğrultusunda birçok paketli ürüne sertifika verebilmektedir.
* Etiket bilgisine gelecek olursak; Bir ürün satın alırken göz gezdiridiğimiz içindekiler, ürün içeriği hakkında tam bilgiye ulaşmamızı sağlamaz. Üretimde miktarca az ve ara basamaklarda kullanılan, son üründe bulunmayan bazı katkıların etikette yer alma zorunluluğu yoktur.
* Helal ve Tayyib beslenme kararı alan kişi edindiği bilgiler ışığında tükettiği gıdaları GİMDES Sertifikalı alternatifleri ile değişmeli, Efendimiz (s.a.v.)’in beslenme modelini ölçüt kabul ederek daha sade bir beslenme hayatını hedef almalıdır.
GİMDES Hanımlar Kurulu 2018 Eylül ayında faaliyetlerini yürütmeye devam edecektir.
Bir yanıt yazın