Helal Yaşam Rehberi

RADYO GIMDES

GİMDES HANIMLAR KURULU HOLLANDA’DA

GİMDES HANIMLAR KURULU HOLLANDA’DA
‘Bir lokma ile sen, seninle bir dünya değişir’

4 mayıs 2019 Cumartesi günü Hollanda’nın Beverwijk şehrinde GİMDES Hanımlar Kurulu Konferanslarından biri gerçekleştirildi. Konferansa GİMDES Hanımlar Kurulu Yurtdışı Temsilciliğini yapan Emine Arslanoğlu konuşmacı olarak katıldı. Hollanda’da ilk GİMDES konferansı olması dolayısıyla konu Helal ve Tayyib Gıdanın önemiydi. Konferansın ilk cümlesi ‘Bir lokma ile sen, seninle bir dünya değişir’di ki bu cümle bile aslında bütün konferansın özeti gibiydi. Tek bir lokmanın hem dünya hayatı hem de ahiret hayatı için ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Konferansın devamında; Gıda, Helal, Haram, Tayyib gibi kelimelerin anlamına değinildi. Özellikle Tayyib kelimesi büyük önem kazanıyor. Birçok kişi yediği gıdanın sadece Helal olup olmadığına bakıyor. İçinde alkol var mı? Domuz eti/yağı var mı? Eğer bu ikisi mevcut değilse, insanlar yediklerini Helal kabul ediyor ve devamına bakma ihtiyacı hissetmiyor. Ancak tam da burada Tayyib kelimesi devreye giriyor. GİMDES Hanımlar Kurulu Yurtdışı Temsilcimiz Emine Arslanoğlu Helal ve Tayyib beslenmenin farz olduğunu Âyet ve Hadisler örnekler vererek anlattı. Burada bütün Âyet ve Hadisleri saymamız mümkün değil, fakat Âyetlerden bir örnek vermek elzemdir diye düşünüyoruz.

Bakara Sûresi’nin 168. Âyetinde buyuruluyor ki: “Ey insanlar, bütün yeryüzündeki nimetlerimden Helal ve Tayyib olmak şartıyla yiyin; fakat şeytan’ın adımlarına uymayın! Çünkü o sizin açık bir düşmanınızdır.”

İmâm-ı Gazalî’nin Minhacu’l-Âbidîn’de geçen şu sözü de gelenleri derinden etkiledi. İbn Abbâs (radiyAllahu ‘anh) der ki: “Cenab-ı Hak, karnına haram lokma bulunanların namazını kabul buyurmaz.”

Yurtdışı temsilcisi Emine Arslanoğlu konferansın sonlarına doğru duâlarımızın kabul olmamasından yakındığımız gerçeğine değindi. Hazret-i Ebu Hureyre (radiyAllahu ‘anh) anlatıyor: Resulullah Efendimiz buyurdular ki: “Öyle bir devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin Helal’den mi, haram’dan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Hiçbir duâsı kabul edilmez.” Seminerde anlatılan konulardan diğer önemli mevzu ise yediklerimizin içindeki katkı maddelerinin üç kaynaktan olduğu“Bitkisel, Hayvansal, Mikrobiyel” varlığına, bunların mesela bitkisel olması onun helal olduğu anlamına gelemeyeceği alkolle muamele görmüş olabileceğini hatta bitkinin zatından kaynaklanan zararlar olabileceğinden, hayvansal ise sadece sıkıntının domuz olmadığını diğer Helal hayvanların kesim şekillerini ve Helal olması gerektiğini belirti.

1 yorum to GİMDES HANIMLAR KURULU HOLLANDA’DA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.