Helal Yaşam Rehberi

RADYO GIMDES

“DEMLİĞİMDE ŞİFA VAR” EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

5 Ekim 2024 tarihinde GİMDES hanımlar kurulu tarafından “Demliğimde Şifa Var” etkinliği gerçekleştirildi. GİMDES genel merkezinde yapılan etkinliğe 50’ye yakın hanım kardeşimiz katılım sağladı. Konuşmacı olarak Gıda Mühendisi ve Tıbbi Bitkiler Teknikeri Muhterem Füsun MENTEŞ hanımefendi eğitimi gerçekleştirdi. Güzel bir sunum gerçekleştiren Füsun Hanım önemli bilgiler verdi. Eğitimimizden bazı notları siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz:

Bitkilerden şifa elde edebilmek için doğru yöntem ile demlememiz gerekir.

Her bitkinin etken maddesi farklıdır. Bu yüzden genellikle çoğu bitki karıştırılmadan tüketilmesi gerekir. Eğer karıştırılmaması gereken bitkiler karıştırılıp tüketilirse faydadan çok zarar görürüz.

Demleme yaparken cam ya da porselen kaplar tercih edilmelidir. Metal değdirilmemesi gerekir. Çayı süzerken kullandığımız süzgeçin de metal olmamasına dikkat etmeliyiz.

Baharatları tane olarak alıp kendimiz öğütmemiz daha faydalıdır. Hazır paketlenmiş ya da açıkta satılan baharatlarda maalesef hile çok olmaktadır.

Baharatları öğütme sırasında yoğun bir koku çıkmaktadır. Bu kokular da şifalıdır ve vücudumuza pek çok faydası vardır.

Kantaron gece bitkisi olarak da bilinmektedir. Kantaron yağını eğer vücudumuza süreceksek gece kullanmamız gerekir. Gündüz kullanılıp dışarı çıkıldığı zaman leke bırakabilmektedir.

Ihlamurun asıl olan çiçeğidir. Yaprağı yardımcı madde olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden Ihlamurun yaprağı ile beraber kullanılması gerekir. Ihlamur’dan şifa elde etmek istiyorsak asgari 2 saat oda sıcalığındaki suda bekletmemiz gerekir. Bekletme süresi tamamlanınca soğuk olarak tüketebileceğimiz gibi kaynatmadan istediğimiz sıcaklığa kadar ısıtıpta tüketebiliriz.

Uyku problemi yaşayanlar Karabaş otunu bir beze sarıp yastığın altına koyabilir. Maddi ve manevi rahatlama sağlayıp daha rahat uykuya geçmemizi sağlayacaktır.

Biberiye yağını koklamak dikkat dağınıklığına iyi gelmektedir. Günde iki sefer koklanması yeterlidir. Fazla koklamak tahriş edici olabilir.

Bağışıklığımızı güçlendirmek için; Kekik çayı, Tarçın çayı, Biberiye çayı, Papatya çayı tüketilebilir.

Sumak çayının faydaları: Bağışılığı güçlendiren güçlü bir antioksidandır. Üst solunum yolu ve boğaz enfeksiyonuna iyi gelir. Anne sütünü artırıcı özelliği vardır. Anti-lipaz aktiviteye sahip ince bağırsaktan yağların emilimini kısmen engeller, yağ yakımını artırır, ciddi kilo verdirir. Bir bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı sumak eklenip 5-6 dakika demlenmesi gerekir.

Nar kabuğu çok faydalıdır. Nar kabuğunu kurutup, öğütüp yemeklere azar azar katabiliriz.

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’ni ziyaret edebilir hasat zamanı bitkilerin hasat edilmesine yardım edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.