CAMİ VAAZLARINDA HELAL LOKMAYI ANLATMAK…
“İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa eren onlardır.( Âl-i İmran:104)
Ülkemizde yaklaşık 85 bin faal camimiz var. Yani 85 bin camimizde 85 bin Hocamız var. Yani en azından her hafta 85 bin Cumamız var. Herbir camimize Cuma namazına düz hesap ortalama 200 Müslüman gelse yurt çapında 17 milyon, herbirini evli ve bir çocuklu düşünürsek 51 milyon bir nüfus eder. Yılda 52 cuma var. Hiç olmazsa bir cumasında Helal Lokmadan, çarşı pazara çıktıklarında nelere dikkat etmelerini izah eden bir vaaz verilse çok şeylerin değişeceğine yürekten inanıyorum. Böyle bir bilinçlenmiş tüketici kitlesinin karşısında marketler kendilerine çeki düzen verecekler. Marketçiler üreticileri ikaz ederek onların çeki düzen içerisine girmelerini sağlayacak. Böylece çarşı pazarlarımızda gizli açık sürdürülen gıda terörü bitmiş olcak.
Bu niyetle GİMDES Helal Gönüllüleri, bir yıl önce cami hocalarımıza ulaşmaya çalışmışlardı. Güzel bir mektup yazarak bu konuya eğilmelerini rica etmişlerdi. Bu mektup kaç hocamızın eline geçmiş, kaç hocamız vaazlarında bu konuya deyinmiş bilmiyoruz. Bu yazımızda hem bu mektubu yayınlamak istedik, hem bu camilerimizin bir cemaatı durumunda olan siz kardeşlerimizin , bizzat hocalarımızla birebir görüşerek bu konunun bilimsel ve uygulama bilgileri ile dile getiren vaazlar vermelerine destek olmanızı istedik. İnşaallah niyetlerimize karşılık Rabbimiz tesirini halkeder.Mektup ektedir.
“Selamün Aleyküm Sayın Hocam,
Biz GİMDES Helal Gıda Gönüllüleri olarak, Kuran-ı Kerim’de emredilen “yeryüzündeki rızıkların helal ve tayyip olanlarından yiyiniz” ayetlerini hayatımıza geçirmeyi ve bunu tüm İslam alemine ulaştırmayı amaçlamayan dertli gençleriz. Bu yolda yaptığımız emri bi’l maruf ve nehy’i anil münker için siz değerli hocalarımızdan destek bekliyoruz. Çünkü bir insanın inancına göre yiyip içmesi ve kullandığı ürünlerde alkol ve domuz mamullerinin olup olmadığını bilmesi en temel haklarından ve en önemli kulluk vazifelerindendir. Helal gıda ile ilgili onlarca ilahi emir içinden seçtiğimiz şu hadisi şerif derdimizi ve içinde bulunduğumuz zamanı özetleyecektir:
“Öyle devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez.” (Buhari)
Bugün tıpta ve gıda endüstrisinde bitten yengeç ayaklarına, kandan, insan saçına, domuzun midesinden kılına varıncaya kadar akla hayale gelmedik 3500 cins katkı maddesi dünya piyasasında gıdalarımıza katılmak üzere pazarlanmaktadır. Üretici firmalar envai çeşit haram veya şüpheli hüviyette olabilen bu katkı maddelerini “gümbür gümbür” kullanırken aynı hıza cevap vermek istermişçesine şuursuz tüketiciler de bu şüpheli ve hatta haram gıdaları “harıl harıl” tüketmektedir. Türkiye’ye giren bütün bu katkı maddelerinin denetim ve kontrolü Türk Gıda Kodeksi’ne göre yapılmaktadır, ancak bu kodeks tamamen Avrupa standartlarına göre oluşturulmuştur ve içeriğinde “Helal-Haram” gibi hiçbir dini kavram yoktur. Yani kanuna uygunluk kesinlikle ve kesinlikle dine uygunluk manasına gelmiyor. Şüpheli gıdaların oldukça fazla olduğu günümüzde, Allah Resûlü’nün (sav) “Haramlar ve helaller apaçık bellidir. Bu ikisi arasında şüpheli olanlar vardır. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da korumuş olur.” [Buharî, Müslim]” hadisi şerifi ile amel etmek son derece önemlidir.
Türkiye’de helal gıdanın adı duyulmamışken ve kimseler ortada yokken bu gıda terörüne dur demek için 2005 yılında GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği) kurularak Türkiye’de ilk helal gıda çalışmalarını başlatmıştır. Kuran’ın “Helalen Tayyiben” emrine ve İslam Fıkhına uygun standart oluşturan en güvenilir kurum GİMDES’tir. Ehli sünnet hocalarından oluşan bir fıkıh kuruluna ve konusunda ihtisas sahibi gıda mühendisi, kimyager, veteriner ve ziraatçilerden oluşan bir bilim teknik kuruluna sahiptir. Ürünün helallik, sağlık, kalite, hijyen, hilesizlik ve etik durumuna bakılarak çok sıkı bir denetimle sertifika verilir. Sertifika verildikten sonra da habersiz denetim yapılmakta ve gerektiğinde (kesimhaneler) 7/24 kamera sistemiyle sürekli izlenmektedir.
Gıdada uyanış için bir-iki kişinin haykırması yetmiyor. Toplum olarak uyanmamız, bilgilenmemiz ve hakkımızı aramamız gerekiyor. Aksi halde bu zilleti yaşamaya devam etmek zorundayız. Bu amaçla helal gıda gönüllüleri olarak siz kıymetli hocalarımızı ümmeti bilinçlendirmeye davet ediyoruz. Yaptığınız sohbetlerinizin bir kısmında cemaatlerinize helal gıda ile ilgili ayet ve hadisleri, alimlerin içtihadıyla oluşan fıkhi hükümleri ve haram lokma yemenin gerek sağlığa gerek karaktere olan etkisini izah etmenizi ve daha fazla bilgi edinilmesi için GİMDES’e yönlendirmenizi İslami bir hayatın diriliği için istiyoruz. Allah’ın yasaklamış olduğu bir ağacın meyvesinden yiyerek Cennetten çıkartılan Hz. Adem (as) ile insanlığın ilk imtihanı helal gıda olmuşken ve içtiğimiz suya bile haram bulaştırılmışken bu konuda rehavet gösterme lüksümüz yok. Yardımlarınız için teşekkür eder, mükâfatınızı Allah Azze ve Celle’den dileriz.”
GİMDES İletişim: +90 212 438 33 18 GİMDES Helal Gıda Gönüllüleri:
Web sitesi: www.gimdes.org Web sitesi: www.gonullu.gimdes.org
E-Posta adresi: irtibat@gimdes.org E-Posta adresi: gimdesgonullu@gmail.com
Bir yanıt yazın