Helal Yaşam Rehberi

Radyo GİMDES

GIDALARIMIZDA HELAL VE TAYYİB ŞARTLARI ARAŞTIRMAK VESVESEMİDİR?

Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER
Bu yaşadığımız yüzyıla kadar Peygamberimiz(sav)’in ümmetine yaşamaları, uygulamaları için öğrettiği hiçbir bilgi vesvese olarak görülmemiştir. Kıyamete kadar da böyle olacaktır. Maalesef takva şartlarında bir hayat yaşamak isteyen Müslümanlar, diğer bazı Müslümanlar tarafından vesveseli damgası yemektedirler.Gerçekte ise Takva ciheti ile meselelere bakan ve yaşamak isteyen kişiler vesveseye düşmüş değillerdir. Bugünün ekser müslümanı maalesef takvayı lüks bir yaşantı gibi algılıyor. Halbuki Allah(cc) birçok Ayeti Kerimede muttaki kul olmamızı öğütlüyor.
Şüphesiz takvalı davrananlar, Rablerinin kendilerine verdiği ile sıra sıra dizilmiş koltuklara yaslanarak, zevkusefa sürerek cennetlerdedirler, nimetler içindedirler. Ve Rableri onları cehennem azabından korumuştur. Biz onları iri gözlülerle eşleştirdik de. – “Yaptıklarınıza karşılık afiyetle yeyin, için!”- (Tur/17- 20)


Kuşkusuz muttakiler gölgeler, pınarlar ve canlarının çektiği meyveler içindedirler.
–“işlemiş olduğunuz şeylere karşılık afiyetle yiyin, için!”–
İşte Biz güzel davrananları böyle ödüllendiririz. (Mürselat/41- 44)
Rablerine karşı takvalı olanlar da cennete bölük bölük sevk edildi. Nihayet oraya vardıkları, kapıları açıldığı ve bekçileri onlara: “Selâm sizlere, tertemiz geldiniz!” dediği zaman; “Ebedî olarak içinde kalmak üzere haydi girin oraya!” dediler [denilecek]. (Zümer/73)
Vesvese misal olarak; Abdest aldıktan sonra acaba abdestli miyim, değil miyim endişesi içinde olmak vesvese yapmaktır.
Dinimizde Helaller tarif edilmiştir, Haramlar tarif edilmiştir ve Şüpheliler de tarif edilmiştir. Bu İslami emirler doğrultusunda bizlerin uyması gereken husus ise; Efendimiz(sav)in hadisinde daha da açık ve nettir.
‘’Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur, tıpkı koruluğun etrafında sürüsünü otlatan çoban gibi ki, her an koruluğa düşebilecek durumdadır. Haberiniz olsun, her melikin bir koruluğu vardır, Allah’ın koruluğu da haramlarıdır. Haberiniz olsun, cesette bir et parçası var ki, eğer o sağlıklı olursa cesedin tamamı sağlıklı olur, eğer o bozulursa, cesedin tamamı bozulur. Haberiniz olsun bu et parçası kalptir.” [Buharî, İman 39, Büyû 2; Müslim, Müsakat 107, (1599); Ebu Davud, Büyû 3, (3329, 3330); Tirmizî, Büyû 1, (1205); Nesâî, Büyû 2, (7, 241).] ‘’
Günümüz gıda maddelerinin üretim sistemlerinde inancımız ve sağlığımız açısından bilmediğimiz üretim prosesleri ve sıkıntılı birçok katkı maddeleri vs. söz konusu olmaktadır. Bu gerçekler karşısında tükettiğimiz ürünün içeriği hakkında kesin bilgiye sahip olmadığımız için elbette ki kendimizi koruyacağız ve şüpheli durumda olanlardan da uzaklaşacağız. Zaruret konusunda ise gerekli şartlar zaten belirtilmiştir.
GİMDES olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz sertifikalandırma çalışmalarımızda ve hizmetimizde en önemli standardımızda esas, üretici firmaların GİMDES sertifikalı ürünlerini, takvalı bir tüketicinin de gönül rahatlığı ile tüketebileceği, kullanabileceği bir üretim sisteminde ürün üretiminin gerçekleşmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.