Helal Yaşam Rehberi

RADYO GIMDES

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ

Şerbetler Osmanlıda serinletici olarak çok kullanılırdı.Her mevsime özel şerbetler hazırlanır ve misafirlere ikram edilirdi.En ünlülerinden biri şimdilerde demirhindi denilen aslı temrihind olan şerbetti.Günümüzde artık şerbetler tekrar hatırlanıp yapılmaya başlandı.Bazı lokantaların menülerinde bunlara rastlıyoruz.Bu sevindirici bir gelişme .Fakat, evlerimizde kimse bunlarla uğraşmak istemediği ve ucuz olduğu için ’’Helallik yönü’’ düşünülmeden hazır meyve suları,gazlı içecekler ve sulandırılıp kullanılan meyve suyu tozları Müslüman aileler tarafından tüketilmektedir.

Temr Arapça hurma demektir.Temr-i hind ise hind hurması demektir.Günümüzde aktarlarda demirhindiyi bulabilirsiniz.Önceleri 40 çeşit baharatla hazırlanıyorken şimdilerde karanfil ve tarçın yeterli geliyor.

Demirhindi Şerbeti

Malzemeler(5 kişilik)

• 150 gram demirhindi

• 1,5 kg tozşeker

• 1 litre su

• 2-3 tane karanfil

• 1 çubuk tarçın

Yapılışı:

Demirhindiyi geceden bir miktar su ile ıslatın .Sabahleyin su,şeker demirhindi ve baharatları ateşe koyun ve kaynatın.Rengi çıkınca kapatın ve soğutun.Buzdolabına koyacağınız şerbeti helalinden afiyetle içebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.